zaterdag 7 februari 2015

Recensie: De Wraak van de Kroonprinses - Morgan Rhodes


Titel: De Wraak van de Kroonprinses
Originele titel: Falling Kingdoms
Auteur: Morgan Rhodes
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 383
Prijs: €18,95,-
Serie: Falling Kingdoms. Deel 1 van, tot nu toe, 6.

De achterflap: "In een wereld waar magie zo goed als verdwenen is, betekent de ontdekking van een meisje met magische talenten het begin van een oorlog die drie koninkrijken tot op de rand van de afgrond brengt. Als de strijd naar een onvermijdelijk hoogtepunt stijgt, besluiten vier jongeren, elk op hun eigen manier, op zoek te gaan naar een uitweg voor alle ellende.Vier jongeren aan de vooravond van een grote oorlog – durf jij te kiezen? 

De prinses: de verwende Cleo is opgegroeid aan het hof. Haar luxe leventje staat in één klap op zijn kop als zij in vijandelijk gebied op zoek moet naar een verdwenen vorm van magie om het leven te redden van de persoon van wie zij het meest houdt.
De rebel: Jonas, gedreven door het onrecht in zijn land, haalt uit naar de vijanden die dit koninkrijk naar de rand van de afgrond hebben gebracht en wordt zo, tot zijn verbijstering, uitgeroepen tot de leider van een nieuwe revolutie.
De tovenares: Lucia is als baby in het geheim geadopteerd door de koninklijke familie van Limeros, maar ontdekt nu pas de waarheid over haar duistere verleden en de magische kracht die haar lot zal bepalen.
De troonopvolger: Magnus is opgevoed in een wereld vol geweld en van jongs af aan opgeleid om werelden te veroveren, maar hij komt er op een pijnlijke manier achter dat het hart soms dodelijker kan zijn dan het zwaard."


Recensie:
Wauw. Heerlijk boek. Ten eerste ben ik helemaal weg van de verschillende POV's (Points of View). Dit werkt heel erg goed in dit verhaal. Het is namelijk heel erg interessant om alles vanuit totaal verschillende perspectieven te kunnen lezen. Elk hoofdpersonage heeft zo zijn eigen beweegreden en karaktereigenschappen, wat erg mooi is om te lezen.

Het verhaal zelf vind ik pakkend, maar niet extreem origineel. Veel dingen waren helaas voorspelbaar, maar dat maakte het boek niet minder leuk om te lezen. Ik ergerde me er niet aan en had eerder het idee van: "Ha, dat dacht ik al." Gelukkig zaten er wel momenten in die ik niet had zien aankomen, wat er voor zorgde dat het verhaal interessant bleef.

De personages zijn interessant opgezet. Je begrijpt hun beslissingen en kunt met ze meeleven. Iets wat eigenlijk erg vervelend is wanneer twee van de personages tegenover elkaar staan en je van allebei helemaal begrijpt hoe ze zich voelen en waarom ze zo handelen als dat ze handelen. Je kunt soms bijna geen beslissing maken: Wie moet je als lezer nou "steunen"? Ze hebben allebei een punt! *zucht*

De schrijfstijl vind ik erg fijn. Het is vlotjes geschreven in de derde persoon, verleden tijd. Dit vind ik altijd een enorm pluspunt. Voornamelijk het feit dat het in de verleden tijd is geschreven. Dit is namelijk iets dat ik persoonlijk altijd een stuk professioneler over vind komen.

De vlotte zinnen maken dat je als een speer door het verhaal gaat: Omschrijvingen zijn kort, duidelijk en toch mooi geformuleerd en er zijn geen eeuwig voortkabbelende dialogen waar geen einde aan lijkt te komen.

Al met al een heerlijke Young Adult zoals je niet zo vaak ziet. Dat vind ik ook een enorm pluspunt. Er zijn weinig Young Adult boeken met meerdere perspectieven en een wereld opgebouwd alsof het High-Fantasy is. HFYA (High-Fantasy Young Adult) zou vaker geschreven moeten worden, in de plaats van al die Dystopia.

Waardering: 4/5
- Heerlijk snel en makkelijk geschreven.
- Meerdere perspectieven.
- Pakkend verhaal.
- Goed uitgewerkte karakters.
- High-Fantasy Young Adult!

Absoluut een aanrader voor de liefhebbers van Young Adults én High-Fantasy boeken. Dit is de ultieme combinatie. Ik kan niet wachten om deel twee aan te schaffen.

Liefs,
Caithlin

1 opmerking:

  1. Naar dit boek ben ik echt benieuwd! Ik heb al meerdere keren gehoord dat het een soort A song of Ice & Fire voor Young Adults is dus dat klinkt al veel belovend.

    BeantwoordenVerwijderen